Naujienos

Lietuvos patirtis ir žinios – keliolikai šalių partnerių: Vilniuje prasidėjo kartu su EBPO rengiami tarptautiniai mokymai kovoje su dezinformacija

Naujienos

Spalio 15-17 dienomis Vilniuje vyksta Lietuvos ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) organizuojami tarptautiniai mokymai kovos su dezinformacija srityje. Šiandien prasidėjusius mokymus, kuriuose dalyvauja dezinformacijos ir strateginės komunikacijos ekspertai iš Lietuvos ir keliolikos pasaulio valstybių, pasveikino Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Mokymuose dalyvauja srities ekspertai iš Ukrainos, Moldovos, Airijos, Nyderlandų, Lenkijos, Singapūro, Tailando, Kosta Rikos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Pietų Afrikos Respublikos, Prancūzijos, Albanijos, Rumunijos bei Afrikos Sąjungos.

Kaip pabrėžė Vyriausybės kanclerė, šie mokymai, greta savo didelės praktinės naudos, kartu patvirtina Lietuvos kaip vienos iš kompetencijų lyderių kovos su dezinformacija srityje statusą. Esame šalis, kuri tarptautinėje bendruomenėje matoma kaip žinių ir gebėjimų šioje srityje centras, sakė G. Balčytytė.

„Demokratijoms saugant save ir taisyklėmis grįstą pasaulį nuo autoritarinio jėgos diktato, privalome gebėti atpažinti priemones ir veikimo būdus, kuriais priešiški režimai taikosi į mus, o dezinformacija bei propaganda yra vienas jų ginklų. Autoritarų kaimynystėje esanti Lietuva šiuos reiškinius supranta labai gerai, tad neatsitiktinai šie bendri EBPO ir Lietuvos mokymai šiandien prasideda čia, Vilniuje, ir tuo nuoširdžiai džiaugiuosi.

Autoritariniai režimai artimai bendradarbiauja, todėl tą daryti svarbu ir mums – mokantis geriau atpažinti ir atremti grėsmes. Vertindami dezinformacijos pavojų turime nepamiršti, kad ji neegzistuoja vakuume – agresorių arsenale ji yra greta kibernetinių bei kinetinių atakų ir provokacijų, o tai tik padidina iššūkio mastą. Todėl esu įsitikinusi, kad tokie susitikimai ir programos kaip ši turi tapti įprasta mūsų kaip bendraminčių partnerystės forma, kad būtume saugesni patys ir kurtume saugesnį pasaulį kitiems“, – sveikindama prasidėjusius mokymus sakė Vyriausybės kanclerė G. Balčytytė.

Lietuva turi ilgametę patirtį ne tik kovoje su dezinformacija, tačiau ir perduodant patirtį bei kompetencijas šalims partnerėms, pridūrė Vyriausybės kanclerė, tai – mūsų stiprybė, kuri agresyvėjančių autoritarinių režimų kontekste turi tapti bendra demokratinio pasaulio stiprybe.

Tai yra jau antrieji Lietuvos ir EBPO atsparumo ir kovos su dezinformacija mokymai, kurių tikslas keistis žiniomis ir patirtimi, kaip atpažinti dezinformaciją ir pasirinkti efektyviausius veikimo būdus ir priemones stabdant jos plitimą. 

Mokymų programoje numatomi pristatymai apie Lietuvos patirtį kovojant su dezinformacija, informacijos vientisumo koordinavimo institucinis modelis ir bendradarbiavimas su nevyriausybinėmis organizacijomis. Taip pat mokymų dalyviai pristatys savo patirtis šiose srityse. Siekiant suteikti praktinius dezinformacijos valdymo įgūdžius, bus surengtos stalo pratybos. Jų metu mokymų tikslais bus simuliuojama dezinformacinių atakų virtinė, kuria siekiama destabilizuoti valstybę.

Atsparumo ir kovos su dezinformacija mokymų programa pradėta įgyvendinti 2024 m. balandžio 12 d., Lietuvai ir EBPO pasirašius bendradarbiavimo susitarimą. Programos vykdymą užtikrina Lietuvos administruojamas virtualus kompetencijų centras, kuriame EBPO ir kitų Europos, Azijos, Lotynų Amerikos ir Afrikos šalių ekspertams vyksta mokymai, seminarai, kuriais siekiama apsisaugoti nuo šalių agresorių kišimosi į demokratinius procesus bei dalintis gerąja praktika kovos su dezinformacija srityje.

Pasirašius susitarimą, iš Lietuvos pusės jo vykdytoju paskirtas Nacionalinis krizių valdymo centras užtikrina šios veiklos administravimą, telkia ekspertizę, rengia mokymus ir seminarus. Iš savo pusės EBPO indikuoja potencialias mokymų sritis, EBPO ir organizacijai nepriklausančių valstybių ekspertams siūlo galimybę programos rėmuose gilinti savo žinias ir kompetencijas, apibendrina mokymų programos metu išmoktas pamokas ir atsižvelgiant į tai imasi tolimesnių veiksmų.

Kovos su dezinformacija srityje Lietuva yra lyderiaujanti valstybė EBPO narių tarpe. Mūsų valstybėje nuo liepos pradžios veikia tarpinstitucinis konsoliduotas dezinformacijos monitoringo ir analizės modelis, apimantis 11 institucijų, kovojančių su dezinformacija.

Šaltinis: lrv.lt