Naujienos

Premjerė pasveikino Vilniuje prasidėjusį Transporto inovacijų forumą

Naujienos

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė pasveikino trečiadienį Vilniuje prasidėjusio tarptautinio Transporto inovacijų forumo, organizuojamo 6-ąjį kartą, dalyvius bei organizatorius. Savo kalboje Vyriausybės vadovė atliepė šių metų konferencijos temą – inovacijas atsparumui ir tvarumui, apžvelgdama transporto sektoriaus kaitą ir iššūkius ne tik šalies, bet ir Europos Sąjungos mastu.

„Pažvelgus retrospektyviai, praėjęs penkmetis į transporto sektorių įtraukė žaliąją ir skaitmeninę darbotvarkes, naujus saugumo ir patogumo standartus, solidarumą su kovojančia už mūsų visų laisvę Ukraina, geresnes keliautojų ir susisiekimo sektoriaus darbuotojų sąlygas.

Ateinantys penkeri metai reikš naujus mobilumo bei prieinamumo kiekvienam žmogui ir verslui iššūkius, tvarumo reikalavimus, didesnę dirbtinio intelekto integraciją, laiko taupymo ir greičio normas. Dabar, kai nuolat skubame, laikas tampa esminiu efektyvumo rodikliu. Neišskirčiau nė vienos susisiekimo srities, nes ir gabenant krovinius laivu, ir siunčiant laiškus paštu nuolat pabrėžiamas būtent laiko veiksnys. Žinoma, efektyvumą lems taip pat ir atitiktis tvarumo reikalavimams, patogumas ir prieinamumas vartotojui“, – renginyje kalbėjo Ministrė Pirmininkė.

Premjerė atkreipė dėmesį į ES netrukus prasidėsiančią diskusiją apie transporto sistemos viziją 2040 metams ir klimato kaitos tikslus, ypatingai aktualius įsipareigojimus aviacijos ir laivybos srityse.

„Tai yra globalūs sektoriai ir čia vien nacionalinių ar net ES lygmens sprendimų tikrai nepakaks – bendrus sprendimus dėl emisijų mažinimo, inovacijų diegimo reikės priimti visų pasaulio regionų lyderiams. Tam reikės rasti balansą tarp veiksmingumo ir tokių proveržio variklių kaip skaitmeninimo ar klimato kaitos imperatyvai. Tik viską suderinus bus galima kalbėti apie išties tvarų transporto sistemos vystymąsi“, – sakė premjerė.

Savo kalboje Vyriausybės vadovė akcentavo Lietuvai ir regionui ypatingai svarbius „Rail Baltica“ ir „Via Baltica“ projektus, pažymėdama: „Kuo saugesnę infrastruktūrą turėsime, tuo saugesnę aplinką kursime investicijoms ir pramonei, kuri taip pat naudojasi susisiekimo sistema“.

„Transporto sektorius nuolat kinta, diegdamas inovacijas. Šis sektorius neišvengiamai reaguoja į geopolitinius iššūkius ir pasaulio ekonomikos tendencijas. Natūralu, kad ne visuomet viskas vyksta kaip suplanuota, neretai tenka kūrybiškai reaguoti į naujus iššūkius ar sunkumus. Taigi vis labiau svarbūs tampa tokie formatai kaip šis, kuriuose galima diskutuoti, dalytis idėjomis ir kartu ieškoti sprendimų“, – sakė premjerė.

Šaltinis: lrv.lt