Naujienos

Premjerė pasveikino Vilniuje vykstančio didžiausio tarptautinio skaidrumo forumo dalyvius

Naujienos

Kova su nuolat evoliucionuojančia korupcija negali vykti pavieniui – būtinos sutelktos demokratinių vertybių vienijamos tarptautinės bendruomenės pastangos, Vilniuje vykstančioje Tarptautinėje antikorupcijos konferencijoje trečiadienį kalbėjo Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

21-oji Tarptautinė antikorupcijos konferencija (angl. International Anti-Corruption Conference, IACC) diskusijoms apie korupcijos keliamus iššūkius ir ateities perspektyvas Vilniuje sutelkė valstybių lyderius, pilietinės visuomenės ir privataus sektoriaus vadovus iš daugiau nei 140 pasaulio valstybių. Šių metų konferencijos tema, atliepta ir Ministrės Pirmininkės įžanginėje kalboje – „Akistata su globaliomis grėsmėmis išsaugant skaidrumą“.

„Demokratiniam pasauliui šiandien susiduriant su brutaliu, į trečius metus įžengusiu Rusijos plataus masto karu prieš Ukrainą, esame augančio autoritarinių režimų troškimo dominuoti ir paminti teisės viršenybę liudininkai. Vis dažniau pasitelkiama jėga ir hibridinės atakos įvairiose srityse – informacinėje, kibernetinėje, energetinėje, klimato, netgi maisto ir migracijos. Lietuvoje gerai suprantame, kad nepakankamos investicijos į nacionalinį saugumą kelia didžiules rizikas, nes laisvė ir saugumas – svarbiau nei trumpalaikė ekonominė nauda ar  tariamai lengvesnis kelias. To mus išmokė skaudi mūsų istorija. Korupcija – vienas pavojingiausių socialinių fenomenų, kuris kelia grėsmę demokratijai, žmogaus teisėms ir pasitikėjimui valstybių institucijomis“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Korupcija – sudėtinga, daugiasluoksnė problema, įveikiama tik bendromis pastangomis, sakė premjerė, o demokratijos turi įrankius užtikrinti institucijų ir skirtingų visuomenės grupių įsitraukimą kuriant antikorupcinę aplinką.

„Globaliame pasaulyje korupcija, deja, nuolatos evoliucionuoja, ir mūsų pastangos jai užkirsti turi būti vieningos ne tik valstybių viduje, bet ir demokratinių vertybių vienijamoje tarptautinėje bendruomenėje“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Konferencija Vilniuje vyksta birželio 18–21 dienomis. Jos dalyviai – politikai, ekspertai, ne pelno siekiančių organizacijų atstovai, akademikai ir verslo lyderiai.

Šaltinis: lrv.lt