Naujienos

Susitikime su EBPO vadovu Premjerė aptarė bendradarbiavimą kovoje su dezinformacija, paramą Ukrainos institucijų stiprinimui

Naujienos

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį susitiko su Lietuvoje viešinčiu Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) Generaliniu sekretoriumi Mathiasu Cormannu. Susitikime aptarta parama Ukrainos institucijų stiprinimui ir reformų įgyvendinimui, Lietuvos kaip EBPO narės ir organizacijos kartu įgyvendinamos iniciatyvos – atsparumo dezinformacijai, duomenimis grįstos valdysenos srityse.

„Kaip nuoširdūs ir aktyvūs Ukrainos rėmėjai, matome didelę EBPO vaidmens prasmę stiprinant Ukrainos demokratinių institucijų atsparumą ir padedant įgyvendinti reformas – jos labai svarbios ir tam, kad Ukraina galėtų kaip įmanoma sparčiau ir sklandžiau judėti link narystės Europos Sąjungoje“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Lietuva viena pirmųjų įsitraukė į Ukrainos atstatymo ir atsigavimo procesą, dar 2022 m. rugpjūtį Vyriausybei patvirtinus pirmuosius dvišalius projektus, ir savo ruožtu prisideda prie to, kad šalyje vykdomos reformos atitiktų aukščiausius EBPO standartus, pridūrė Vyriausybės vadovė. Sėkmingam šalies atstatymui būtinos kuo efektyviau veikiančios, geros valdysenos praktikomis grįstos institucijos.

Premjerė taip pat pažymėjo sklandžios EBPO ir ES tarpusavio veiksmų koordinacijos svarbą, siekiant išvengti dubliavimo ir papildomos naštos Ukrainos institucijoms, dedančioms dideles pastangas įgyvendinti reformas nepaisant Rusijos tęsiamo brutalaus karo. EBPO gali išnaudoti savo stiprybę formuojant duomenimis grįstas politikos rekomendacijas, padėti identifikuoti specifinius Ukrainos poreikius, pažymėta susitikime.

Susitikime taip pat aptarta demokratijų atsparumo svarba, kurio ugdymui būtinas intensyvesnis tarpusavio bendradarbiavimas augančio autoritarinių režimų priešiško veikimo kontekste. EBPO – tam puiki platforma, akcentavo premjerė, o bendra Lietuvos ir EBPO atsparumo ir kovos su dezinformacija mokymų programa yra vienas iš praktinių naudingos partnerystės, dalijimosi patirtimi pavyzdžių.

Birželio pradžioje Lietuvoje vykusiame pirmajame šių mokymų etape dalyvavo Albanijos, Armėnijos, Bulgarijos, Čilės, Moldovos, Pietų Afrikos Respublikos, Rumunijos, Kenijos, Filipinų, Šiaurės Makedonijos ir Ukrainos atstovai.

Premjerė susitikime taip pat pažymėjo EBPO rekomendacijų svarbą Lietuvai siekiant tolimesnės kokybinės pažangos svarbiose švietimo, socialinės apsaugos, aplinkos, viešųjų pirkimų ir kitose srityse, Lietuvos ir EBPO bendradarbiavimo potencialą diegiant duomenimis grįstos valdysenos praktikas, kurioms Vyriausybė skiria didelį dėmesį.

Šaltinis: lrv.lt