Naujienos

Ministrė Pirmininkė susitiko su ES šalių ambasadoriais Lietuvoje

Naujienos

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį susitiko su Europos Sąjungos valstybių narių ambasadoriais Lietuvoje. Susitikime aptartos saugumo, paramos Ukrainai, gynybos pramonės stiprinimo, ES ekonominio atsparumo ir konkurencingumo, sankcijų Rusijai ir Baltarusijai temos bei kitos ES aktualijos.

„Europa negalės jaustis visiškai saugi tol, kol Rusija nebus išstumta iš Ukrainos, iš visų okupuotų jos teritorijų. Nuo karinės paramos Ukrainai iki sankcijų agresorei – mes turime realių ir efektyvių įrankių, kaip padėti ukrainiečiams nugalėti. Nebraižykime sau raudonų linijų, kurios tik skatina Rusiją ir neprisideda prie mūsų kolektyvinio saugumo“, – sakė Ministrė Pirmininkė I. Šimonytė.

Visapusiškas saugumo stiprinimas turi būti ES prioritetu, Rusijai ne tik skiriant didelius resursus prieš ES ir mūsų paramą Ukrainai nukreiptai dezinformacijai, tačiau ir imantis vis įžūlesnių kinetinių atakų planavimo ir vykdymo Ukrainą remiančiose šalyse, pridūrė premjerė. Tai reikalauja nuolatinio ES šalių narių budrumo, bendradarbiavimo tarp institucijų ir sutelkto veikimo stiprinant atsparumą.

Vyriausybės vadovė pažymėjo, kad tvari taika Rusijos sąlygomis nėra įmanoma, nes reikštų tik pauzę iki kito jos agresijos akto. Tvaria taip pat gali būti tik teisinga taika, todėl reikalinga siekti specialiojo tribunolo Rusijos nusikaltimams prieš Ukrainą tirti, taip pat – ir už pirminį agresijos nusikaltimą, už kurį atsakomybė tenka aukščiausiai politinei vadovybei.

Premjerė taip pat pabrėžė Lietuvos poziciją, jog būtina rasti būdą panaudoti visą sankcijomis užšaldytą Rusijos turtą, nukreipiant šias lėšas Ukrainos paramai ir agresorės padarytos žalos atlyginimui.

Susitikime aptartos ir ES plėtros perspektyvos. Ukrainos ir Moldovos progresas įgyvendinant europines reformas, kaip ir jų visuomenių aiškiai išreikšta valia tapti ES šeimos dalimi, yra patys svariausi argumentai pradėti realias narystės derybas dar šį mėnesį, sakė premjerė.

Vertinant ilgalaikį Rusijos keliamos grėsmės pobūdį, ypač svarbus uždavinys Bendrijai – investuoti į gynybos pramonę ir kurti pajėgumus, leidžiančius didinti atgrasymą ir efektyviau, sparčiau remti Ukrainą, kalbėta susitikime.

Šaltinis: lrv.lt