Naujienos

Premjerė: Ukrainos Pergalės planas yra tvarios taikos Europoje sąlyga

Naujienos

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė pirmadienį susitiko su Vilniuje viešinčiu Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininku Ruslanu Stefančiuku, su kuriuo aptarė įvairiapusės paramos Ukrainai klausimus, padėtį fronte ginantis nuo Rusijos agresijos bei šalies Prezidento Volodymyro Zelenskio pristatytą Pergalės planą.

„Lietuva ir toliau darys visa, kas mūsų galioje, kad parama Ukrainai tęstųsi, stiprėtų ir pasiektų ją kuo greičiau – paramos neturi stabdyti nei Rusijos bauginimai tariama eskalacija, nes Rusija eskaluoja tik reaguodama į mūsų ryžto stoką, nei politiniai ciklai mūsų valstybėse. Lietuva visiškai remia Prezidento Volodymyro Zelenskio pristatytą Pergalės planą, nes tik Ukrainos pergalė reikštų tvarią taiką Europai ir taisyklėmis grįstos tarptautinės tvarkos išsaugojimą“, – sakė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Kaip pažymėta susitikime, Rusijos karas prieš Ukrainą nėra vien karas dėl teritorijų ar Ukrainos pasirinktos geopolitinės krypties, tai yra ir autokratijų kova su demokratiniu pasauliu bei siekis keisti esamą saugumo architektūrą ir pasaulio tvarką – tą, be kita ko, rodo sutelktinė Irano, Baltarusijos, Kinijos ir Šiaurės Korėjos praktinė parama Rusijai bei neraminanti pastaroji informacija apie karių iš Šiaurės Korėjos galimą rengimąsi kariauti Rusijos pusėje.

Tęsiantis diskusijoms dėl leidimo Ukrainai smūgiuoti į Rusijoje esančius karinius taikinius šalių partnerių ginkluote, susitikime pažymėta, jog agresorius neturi tikėtis išlikti saugus, nuolatos atakuodamas ne tik karinius, bet ir civilinius objektus ir taikius gyventojus Ukrainoje, todėl tai – ir besiginančios šalies teisė, ir būtinybė efektyviai gynybai.

Susitikime aptarta paramos svarba Ukrainos energetikos infrastruktūrai, Rusijos atakuotai nuo plataus masto invazijos pradžios, ypatingai šaltuoju metų sezonu. Šiame kontekste ypač svarbi išlieka ne tik parama tiesiogiai energetikos sistemai, tačiau ir šalies oro gynybos stiprinimas, deramas tarptautinis dėmesys Rusijos vykdomiems branduolinės saugos pažeidimams, pažymėta pokalbyje.

Parama Rusijos energetikos infrastruktūrai – viena pagrindinių Lietuvos nekarinės paramos Ukrainai dedamųjų, greta paramos šalies švietimo ir ugdymo sektoriaus atstatymui, Ukrainos gynėjų medicininei ir psichosocialinei reabilitacijai bei kitoms prioritetinėms sritims.

Šaltinis: lrv.lt